İstanbul’un Eşsiz Kasır ve Koruları

İstanbul’un Eşsiz Kasır ve Koruları

Bu yazımızda İstanbul’un eşsiz kasır ve korularını sizinle özetle paylaşmak istiyoruz. İstanbul yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kadim bir şehir ve bu kadim şehir kalbinde birçok tarihi değere ev sahipliği yapıyor. İstanbul, Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan tarihi geçmişi ve mimari zenginliğiyle şehri ziyaret edenleri büyüleyen bir güzelliğe sahip.

Farklı dönemlerde inşa edilen ve farklı mimari akımlardan etkilenen İstanbul’un birbirinden eşsiz kasır ve korularını sizin için bir araya getirdik.

Ihlamur Kasrı 

Şehrin en merkezi noktalarından birinde yer alan Ihlamur Kasrı, muhteşem Beşiktaş manzarası ile de dikkat çekiyor. Tarihi 18. yüzyılın ortalarına kadar uzanan yapı, 1855 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğas Balyan’a yaptırılarak son halini almış. Maiyet ve Merasim Köşkü olarak iki ayrı yapıdan oluşuyor. Oldukça yeşil bir alan içerisine kurulmuş olan köşk, geniş bir alandaki sade mimarisi ile 19. yüzyıldan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. 

Ihlamur Kasrı içinde yer alan Maiyet Köşkü kafeterya olarak 09:00 – 19:00 saatleri arasında (Pazartesi günleri hariç) hizmet veriyor. 

2022 kahvaltı fiyatları ise; açık büfe kahvaltı 85 TL ve kişi başı serpme kahvaltı ise 45 TL’dir. Kasırda kahvaltı yapmak için 5 TL olan giriş ücretini ödemeniz gerekiyor. 

ihlamur 2

Ihlamur Kasrı Nerede? Ihlamur Kasrı’na Nasıl Gidilir? 

Ihlamur Kasrı; Beşiktaş Çarşısı, Yıldız ile Nişantaşı üçgeni arasında kalan Ihlamur Vadisi’nde yer alıyor. Eğer Beşiktaş’ı biliyorsanız Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin arkasındaki kavşakta yer alan büyük bahçe Ihlamur Kasrı’nın yer aldığı bahçedir. Konumu için tıklayın. 

 

maslak kasirlari1

Maslak Kasrı 

Büyükdere Caddesi üzerinde, Maslak Oto Sanayi’nin karşısındaki Askeri ormanlık arazide bulunan tarihi Osmanlı kasırlarından oluşan yeşil alan. İçinde Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Paşa dairesi, çadır köşk ve limonluk olmak üzere beş tarihi yapı bulunuyor. Yapımına II. Mahmud döneminde başlanan kasır, Abdülaziz döneminde de yeni bölümler eklenerek genişletilmiş. Özellikle de Avrupa saraylarının “orangerie”lerini andıran limonluk adlı sera bölümü çok güzel fotoğraf kareleri vadediyor. Giriş ücretli. Kapıda size kasırların tarihçesini anlayan bir elektronik rehber cihazı da veriliyor. İçinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz cafesi de bulunuyor. Konum için tıklayın.

Maslak Kasrı içinde yer alan Çadır Köşkü’nde hizmet veren cafede, kahvaltı tabağı ve serpme kahvaltı seçeneklerini bulabiliyorsunuz. Güncel kahvaltı fiyatları için 0212 346 19 07 telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

emirgan korusu1

Emirgan Korusu 

Emirgan Korusu, İstanbul Boğazı’nı tepeden gören konumu ile harika bir yürüyüş parkuru ve piknik noktası. İçinde küçük bir gölet, çocuklar için oyun alanı, Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olmak gezip görebileceğiniz üç turistik nokta var. Konum için tıklayın.

bgaleri1 1523358208 2

Sarı Köşk Kahvaltı  

Günümüzde İstanbul halkının daha çok kahvaltı için tercih ettiği köşk, öğle ve akşam yemekleri için de tercih edilebilir.  

Sarı Köşk 2022 Kahvaltı Fiyatları;  

Tek kişilik kahvaltı tabağı 57 TL, iki kişilik Mega Kahvaltı ise 149 TL 

09:00-13:00 arası kahvaltı yapabileceğiniz Sarı Köşk 14:00’dan sonra bir restoran olarak hizmet veriyor. Çorbalar 19 TL’den başlarken mezeler ve sıcak başlangıçlar ise 38 TL’den başlamaktadır.  

 

emirgan beyaz kosk

Beyaz Köşk ve Kahvaltı  

Emirgan Korusu içerisinde 3 Köşkten biri olan Beyaz Köşk ’de, Beltur tarafından kafeterya olarak hizmet veriyor.  

Beyaz Köşk 2022 Kahvaltı Fiyatları; 

Serpme kahvaltı tek kişilik 55 TL. Kahvaltı saatlerinin dışında ana yemek, ara yemek ve atıştırmalıklar da servis edilmektedir.  

 

emirgan pembe kosk

Pembe Köşk ve Kahvaltı  

Yine Beltur tarafından işletilen Pembe Köşk, iki katlı tam bir Osmanlı evi üslubunda yapılmış. 2 katlı olan köşk, cafe olarak hizmet vermesinin yanı sıra nişan, düğün ve diğer organizasyonlar içinde hizmet veriyor. 

Pembe Köşk 2022 Kahvaltı Fiyatları; 

Serpme kahvaltı 57 TL 

 

kucuk su kasri

Küçüksu Kasrı 

Göksu ile Küçüksu dereleri arasında kalan çayırlık alan, Osmanlı döneminde padişahların Boğaz içi’ndeki hasbahçelerinden, zamanla da en gözde mesire yerlerinden biri olarak tanınmaktadır. Küçüksu Kasrı, 1983’te müze-saray olarak ziyarete açılmıştır. 

Denize sıfır olması sebebiyle ve sabahları verilen kahvaltı hizmeti sayesinde özellikle hafta sonları yoğun ilgi görmektedir. Cumhuriyet Dönemi’nde devlet konukevi olarak hizmet veren Küçüksu Kasrı, 1994 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Konum için tıklayın.

Küçüksu Kasrı 2022 Kahvaltı Fiyatları; 

Hafta sonları kahvaltı saatleri 09:00-13:00 arası. Kahvaltılar 110 TL’den başlıyor. Tost çeşitleri 18-25 TL, yumurta çeşitleri ise 19-28 arasında değişiyor.  

 

beykozmecidiye kasri

Beykoz “Mecidiye” Kasrı 

Beykoz “Mecidiye” Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan tarihi bir kasırdır. Yalıköy semtinde Hünkâr İskelesi olarak anılan alanın güneyinde yer alır. 

Denizden başlayarak teraslar halinde yükselen bir peyzajın tepe noktasında ağaçlar arasında yer alan kasır, Batılılaşma dönemi mimarlığının bir örneğidir. 

Hem tarihi, hem mimarisi hem de iç mekan süslemeleriyle ziyaretçilerin beğenisini toplayan kasır, 2010-2016 yılları arasında sürdürülen restorasyon çalışmalarının ardından 11 Nisan 2017 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Bahçesinde mangal yakmak yasak fakat piknik yapabilirsiniz. Giriş ücretleri için resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

 

aynalikavak 4

Aynalıkavak Kasrı 

Osmanlı Devleti’nin İstanbul’daki dördüncü büyük sarayı olan Tersane Sarayı, diğer adı ile Aynalıkavak Sahil Sarayı’ndan günümüze ulaşabilen tek yapı, Aynalıkavak Kasrı’dır. Okmeydanı yamaçlarından Haliç kıyılarına doğru uzanan alan, tarihî kaynaklara göre Bizans döneminde imparatorlara ait bir gezinti ve dinlenme yeridir.  

Küçük olsa da gerek mimarisi gerekse manzarası ile her zaman dikkatleri çekmiştir. Ayrıca civarında bulunan birçok tarihi eserler bulunmaktadır. Burayı ziyaret ettiğinizde kasrın 2. katında III. Selim anısına yaptırılmış olan Türk çalgıları müzesini görebilirsiniz. Günümüzde müze saray olarak ziyaretçilerini bekliyor. Konum için tıklayın. 

Aynalıkavak Kasrı Kahvaltı 

Milli saraylara bağlı olan kasırda içecekler aperatif yiyecekler ve kahvaltı ile tarihsel ortamlarda dinlenme imkanı sağlanılıyor. Kahvaltı yapmak için harika bir ortam sunuyor. 

Pazartesi günleri hariç 09:00 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.İletişim için 0212 256 97 50 numaradan bilgi alabilirsiniz.  

 

beylerbeyi sarayi

Beylerbeyi Sarayı 

Beylerbeyi ve çevresinin yerleşim alanı olarak kullanılması tarihte oldukça gerilere, Bizans dönemine kadar gitmektedir. Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yaptırılan ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1863-1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırmıştır. Mâbeyn ve Harem bölümlerinden oluşan saray ana binası ziyarete açıktır. Deniz Köşkleri ile üst set bahçelerle büyük havuzun etrafındaki Sarı Köşk, Mermer Köşk ve saltanat atlarını barındırmak amacıyla inşa edilmiş olan Ahır Köşk ise ziyarete kapalıdır. Konum için tıklayın.

Beylerbeyi Sarayı’na Bağlı Ek Yapılar ve Bahçeler 

Mermer Köşk: 1829-1832 yılları arasında Sultan II. Mahmud tarafından av köşkü olarak yaptırılan, içinde havuz ve sebili de bulunan Mermer Köşk, ismini dış duvarlarının mermerden yapılmış olmasından almaktadır. 

Sarı Köşk: Mermer Köşk’ün yakınında yer alan Sarı Köşk, bir cephesiyle ormanlık alanın içerisinde yer alırken diğer cephesiyle dışarı doğru açılmaktadır. Bodrum üzerine iki kat olarak tasarlanan köşk, gerek tavan süslemeleri gerekse iç dekorasyonu ile birlikte döneminin özgün örneklerinden biridir.  

Ahır Köşkü (Has Ahır): Mermer Köşk’ün ilerisinde saray bahçesinin son seddi üzerinde yer alan bu köşkte, Osmanlı’nın at kültürüne bakışını yansıtan özellikler bulunmaktadır. Giriş bölümünün tavanlarında at ve diğer hayvan figürleri resmedilmiştir. Ahır kısmı sağlı-sollu 20 bölümden oluşmaktadır. Avize ve diğer unsurlarda at başları ve gözlerini konu alan kabartmalar göze çarpmaktadır.  

Saray Bahçeleri: 19. yüzyılın prestij yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı’nın yukarıya doğru uzanan, birbirine merdiven ve rampalarla bağlanmış bahçelerinin günümüze kalan toplam alanı 70 dönüm civarındadır. Hasbahçedeki manolya ve kestane ağaçları ile Harem bahçesindeki ıhlamur ve setlerdeki Boğaziçi’nin simgesi erguvanların, Sultan II. Abdülhamid döneminde dikildiği bilinmektedir. 

Deniz Köşkleri: Deniz köşkleri biri Mâbeyn, diğeri Harem’de (Valide sultana ait) olmak üzere çift olarak yapılmıştır. Birer bahçe kameriyesi görünümünde olan köşkler, belgelerde “çadır köşkleri”, “nevresm” (yeni tasarım, yeni model) köşkleri gibi tasarımın özgünlüğüne işaret eden isimlerle tanımlanmıştır. Köşklerin sekizgen örtüsü, çeşitli hayvan figürlerinden oluşan resimlerle bezelidir. 

beylerbeyi sarayi kafeterya

Beylerbeyi Sarayı 2022 Kahvaltı Fiyatları; 

Beylerbeyi Sarayı‘nda kahvaltı yapacak olursanız sizi şöyle bir menü bekliyor: Boğaz manzarası eşliğinde serpme kahvaltı ya da servis kahvaltı için kişi başı ortalama 130 TL ödeyebilirsiniz. 

 

dolmabahce sarayii

Dolmabahçe Sarayı 

Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu bölge, antik çağlardan beri pek çok kez gemilerin sığındığı doğal liman görünümünde bir koy olarak bilinmektedir. Aynı zamanda, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethi sırasında, Haliç’e indirmek üzere gemilerini karaya çıkardığı yer olduğu da rivayet olunmaktadır. Osmanlı döneminde Kaptan-ı Derya’nın donanma gemilerini demirledikleri ve geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy, 17. yüzyıldan itibaren doldurularak “Dolmabahçe” adıyla padişahların hasbahçesi konumuna getirilmiştir. 19. yüzyıla kadar bu hasbahçe içinde yaptırılan ahşap köşk ve kasırlar topluluğu “Beşiktaş Sahil Sarayı” adıyla anılmıştır.  

Cumhuriyet’in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında sarayda aralıklarla 4 yıl kalmış, çalışmalarını buradan yürütmüş ve burada vefat etmiştir. İsmet İnönü döneminde 1949’a kadar Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılan saray, 1984’te Osmanlı döneminde kullanıldığı gibi özgün tefrişiyle müze-saray olarak geziye açılmıştır.  

Konum için tıklayın.

dolmabahce limonluk cafe

Dolmabahçe Sarayı Kafeteryaları 

Saat Kule Kafeterya 

Dolmabahçe Sarayı’nın dış bahçesinde tarihi Saat Kulesi’nin hemen yanında bulunan bu kafeterya gece 02.00’ye kadar hizmet vermekte. Yaz ya da kış hiç fark etmez her mevsim dopdoludur, her mevsim canlıdır.  

Dolmabahçe Kafeterya 

Dolmabahçe Kafeteryasında alkolsüz sıcak ve soğuk içecekler ve tost gibi basit yiyecekler bulabiliyorsunuz. Sarayın dışında olduğu için kafeteryadan faydalanmak için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Denize sıfır olan kafeterya fazlasıyla ilgi çekiyor. Haftanın her günü 08:00-23:00 arası açık olan kafeterya size fazlasıyla kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.  

Dolmabahçe Sarayı – Limonluk Cafe 

Beşiktaş’ta Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde yer alan kafelerden bir diğeri de Limonluk Cafe. 

Limonluk Cafe’ye gitmek için; Dolmabahçe Sarayı’na Milli Saraylar Resim Müzesi tarafından girin. Limonluk Cafe’nin dışarıda herhangi bir tabelası yok, bu nedenle takip etmeniz gereken tabela “Resim Müzesi”. Girdiğiniz bahçe Dolmabahçe Sarayı’na ait olsa da girişte herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.  

Limonluk Cafe menüsü çay-kahve, atıştırmalıklar ve yemek açısından zengin bir menüye sahiptir. 

Milli Saraylar Resim Müzesi – Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu 

Dolmabahçe Sarayı’nı gezip bitirdiniz ve Beşiktaş tarafından çıkmaya karar verdiyseniz Resim Müzesi ile karşılaşacaksınız. Eskiden sarayın veliaht dairesi iken şu an sarayda bulunan resimlerin sergilendiği bir müzeye çevrilmiş burası. Resim Müzesi’nin girişinde ise Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu yer alıyor.  

İstanbul Kahvaltı Mekanları sayfamız ilginizi çekebilir, okumak için tıklayın.

allzin’i App Store ve Google Play‘den ücretsiz indirin.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.