Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz? – 2022
Ramazan, daha evlerimize misafir olmadan zamanın semasına asılan kandilleri, annelerin telaşlı hazırlıklarıyla bize kendini hissettirir. Hoş ve safa gelen kültür hazinemiz Ramazan, bizde maddi ve manevi revizyonu da gerekli kılar.
Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde artık yavaş yavaş yeme düzenimizde bazı küçük değişikliklere gitmemiz gerekiyor çünkü Ramazan, normal yeme düzenimizin tamamen farklılaştığı ve aslında sisteme oturduğu bir zaman dilimi. Öncesinde yapacağımız küçük değişikliklerle birlikte çok daha rahat bir Ramazan ayı geçirmek bizim elimizde!
Su tüketiminizi artırın
“Ramazan’da nasıl olsa gün boyu susuz kalacağım o yüzden vücudumu susuzluğa alıştırayım.” düşüncesi oldukça yanlış! Ramazan ayında susuz kalacağız ancak bu öncesinde de susuz kalmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Ramazan öncesinde vücudunuzun suya yeterli oranda doyması oldukça önemli.
Kahvaltı saatinizi öne çekin
Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa kahvaltı yapmaya başlayabilir, geç saatte yapma alışkanlığınız varsa da erken saatlere çekebilirsiniz. Bu, vücudunuzu sahura hazırlamak için önemli bir adım!
Porsiyonlarınızı bir miktar küçültmeye çalışın
Porsiyonları küçültmek midenize rahat bir nefes aldıracaktır. Sindiriminizin rahatlaması da midenizi Ramazana hazırlamanın en iyi yollarından biri. Korkmayın porsiyon küçültmek sizi açlıktan öldürmez aksine organlarınızın rahatlaması için bir fırsat oluşturur.
Bir süre hamur işi ve yağlı yiyecekleri rafa kaldırın
Kan şekerinizde ani oynamalara sebep olan bu tip yiyecekler aslında hep düşmanımız ancak insan da bazen yemek istiyor elbette. Ancak Ramazan ayına girerken hamur işi ve yağlı yiyecekleri azaltmakta ve sindirimi biraz kendi haline bırakmakta fayda var.
Tuz miktarını azaltmaya çalışın
Fazla tuz tüketimi kan basıncını artırdığından baş ağrısına sebep olabilir. Ramazan ayında baş ağrısı çekenler özellikle bu konuya dikkat etmeli. Şimdiden tuz tüketimini azaltmak, daha kolay oruç tutmanıza katkı sağlayacaktır.
Daha erken uyuyun
Uyku saatini öne çekmek Ramazan ayında sahura kalkmanızı kolaylaştıracaktır ve gün içerisinde ani bastıran yorgunlukların da önüne geçecektir.
İşlenmiş etlerden uzak durun sebze tüketimini artırın
İşlenmiş etlerin vücuda verdiği zararlar saymakla bitmez. Sene içinde ara sıra tüketiyor olabilirsiniz ancak Ramazana girerken azaltmakta fayda var. Sindirimi zorlaştıran ve su tüketme ihtiyacını da en yüksek seviyeye çıkartan bu gıdalardan bir an önce uzaklaşmak ve yüksek lif oranına sahip, sindirimi rahatlatan sebze-meyve ile devam etmek en doğrusu.
Çok sık ağrı kesici kullanmayın
Ağrı kesiciler midedeki ülser ve mide yanmalarını tetikliyor. Bu sebeple oruç öncesinde çok sık ağrı kesici kullanmamaya gayret edin. Önemli bir sağlık sorununuz varsa elbette başka ama hafif ağrıyan başınıza nane yağı sürebilir ve karanlık bir ortamda 20 dakika dinlenebilirsiniz. Emin olun çok faydasını göreceksiniz!
Sahurda ne yemeliyiz?
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahurda ne yiyeceğimiz de gündeme gelmeye başladı.Hafif yemek ama aynı zamanda tok tutacak şeyler yemek çok önemli. Üstelik tüm gün aç kaldığımız için de bazen ipin ucunu kaçırıp aşırı derecede yiyebiliyoruz. Tüm bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle sahurda yediğimiz yemekler bizi çok etkiliyor.
Tok tutan yiyecekler listemiz;
- Yumurta
- Yoğurt
- Peynir
- Bakliyat
- Çorbalar
- Kuruyemişler
- Ayran
- Kefir
- Meyveler
- Tam tahıllı ekşi mayalı ekmek
İftarda ne yemeliyiz?
Ramazan ayı beslenmesinde en büyük hata iftar saatinde yapılır. Acıkmış veya acıktığını düşünen pek çok insan kıtlıktan çıkmışçasına yemeklere dalar. Oysa bu beden için büyük bir zarardır/ziyandır. Ölçü her zaman akıllı insanın anahtarıdır. Bir başka yanlış ise yemeğin üstüne tatlılar, çaylar ve kahvelerin gelmesi.
Peki, doğrusu nedir?
İftar bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, ana yemeğe daha sonra geçilmesi daha uygundur.
Örnek İftar Menüsü
- Bol Su
- 1 hurma veya 2 kuru kayısı
- 2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz
- 1 dilim az tuzlu peynir
- 1 kepçe çorba
- 1 avuç içi kadar pide
15 dk ara
- Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
- 1 porsiyon et veya tavuklu sebze yemeği veya balık – tavuk veya kurubaklagil yemeği
- 1 – 2 dilim ekmek veya 4 – 5 kaşık bulgur
İstanbul’da iftar yapabileceğiniz en iyi restoranlar
Sofralara bolluk ve bereket getiren, insanlar arasındaki yardımlaşmayı dayanışmayı arttıran on bir ayın sultanı Ramazan’ın bence en keyifli yanlarından biri de bol sohbetli bol yemekli iftar sofraları.
Pandemi süreciyle belki birçok alışkanlığımız değişti, fakat artık dışarı çıkıp sevdiklerimizle zaman geçirmeyi de çok özledik sanırım. Siz de iftarda dışarıda olmaktan keyif alanlardan ama nereye gideceğine bir türlü karar veremeyenlerdenseniz . İşte Ramazan ayında İstanbul’da sevdiklerinizle iftar yapabileceğiniz mekanları sizler için listeledik..
Kaşıbeyaz / Florya
Doğal güzelliklerle çevrili Kaşıbeyaz Florya’da, kuş cıvıltıları ve şelale sesleri eşliğinde göz kamaştırıcı manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Zengin meze ve ara sıcaklarla başladığınız iftarda ana yemek için Adana kebap, ızgara köfte, tavuk şiş ve kuzu tandırdan istediğinizi seçebiliyorsunuz. Banlara ek olarak merkezi bir konuma sahip olması da mekânın tercih edilebilirliğini arttırıyor.
Sınırsız meşrubatın dahil olduğu iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 375 TL.
İletişim için: 0850 441 2040
Raffles İstanbul / Rocca Brasserie / Beşiktaş
İstanbul’un favori mekanlarından olan Raffles İstanbul, bu yıl da Ramazan Ayı’nda misafirlerini restaurantı Rocca’ da özel iftar menüleri ve canlı fasıl eşliğinde ağırlayacak. Geleneksel lezzetlere modern yorumlar katan Rocca, iftariyelik ve meze çeşitlerinin beraberinde canlı pişirme istasyonlarında tencere yemekleri ve ızgaralar ile döner, gözleme ve pide gibi geleneksel Türk tatlarını da sergiliyor. Yemek sonrasında tatlı olarak canlı istasyonlarda künefeye eşlik eden yöresel kıyafetlerle şerbet sunumu da yapılıyor.
Sınırsız içecek ve çay ikramının dahil olduğu açık büfe iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 850 TL.
İftar menüsü 0-6 yaş arası miniklere ücretsiz, 6-12 yaş arası için katılım yüzde 50 indirimli.
İletişim için: (0212) 924 03 32
Borsa Restaurant / Kandilli
Ramazan günlerinin klasikleşmiş mekanlarından Borsa Restaurant, yıllardır hazırladığı iftar sofralarında tecrübesini konuşturuyor. Bu yılki menüsünde; serpme kahvaltı, zeytinyağlı mezeler ve ara sıcakların yanında döner, tandır ve ızgara köfteden oluşan ana yemeklerden her biri servis ediliyor. Osmanlı saraylarından ilham alan dekorasyonu da mekâna ayırt edici bir hava katıyor.
Sınırsız meşrubatın dahil olduğu iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 600 TL
İletişim için: (0216) 460 03 04
Kuleli Yakamoz Restaurant / Çengelköy
Covid sebebiyle son 2 yıldır iftar yemeklerindeki canlı müzik gösterisine ara vermek zorunda kalan Yakamoz, bu yıl iyi haberlerle dönüyor. Kısıtlamaların kalkmasıyla ramazan eğlenceleri kaldığı yerden devam ediyor.
Sınırsız meşrubatın dahil olduğu iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 390 TL
İletişim için: (0216) 318 95 05
Hilton Otel / Brasserie Restaurant / Kozyatağı
Hilton İstanbul Kozyatağı, bu ramazan Brasserie Restaurant da geleneksel lezzetler ile iftar ruhuna uygun anlar yaşatmayı planlıyor. Açık büfe olarak hazırlanan menüde taş fırından çıkan çıtır pideler, meze çeşitleri, Anadolu’nun çeşitli illerine özgü yöresel yemekler ve tatlı büfesi yer alıyor. Brasserie Restaurant 2 Mayıs’a kadar otel içi ve dışı misafirleri ağırlamayı devam edecek. Kalabalık gruplar içinse otelin farklı etkinlik alanları mevcut.
Sınırsız meşrubatın dahil olduğu iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 390 TL
İletişim için: (0216) 468 00 00
Boğaz Teras Et / Emirgan
Deniz kokusu ve Emirgan havası, Boğaz Teras Et’in leziz menüsüyle birleşiyor. 10 çeşit başlangıç, ara sıcak, ana yemek olarak ali nazik kebabı ve Ramazan’ın olmazsa olmazı güllaç tatlısından oluşan menüsüyle misafirlerine 2 Mayıs akşamına kadar iftar ziyafeti veriyor.
Sınırsız meşrubatın dahil olduğu iftar menüsünün kişi başı fiyatı: 280 TL
Fiyattan yüzde 10 servis ücreti alınmaktadır.
İletişim için: (0212) 229 03 29
81 İl – Şehir Şehir Meşhur Yemekler ve Yapılacaklar yazımız ilginizi çekebilir 😊
allzin’i App Store ve Google Play‘den ücretsiz indirin.