
Sivas Gezilecek Yerler
Eğer Sivas gezilecek yerler konusunda endişeleriniz varsa bunların çok yersiz olduğunu tarafınıza belirtmemiz gerek. İç Anadolu’nun en eski ve en önemli şehirlerinden biri Sivas’tır. Kültürel zenginlik ve iklim farklılıkları onu özel bir şehir yapar. İl olarak İç Anadolu’da yer almasına rağmen bazı ilçeleri Karadeniz Bölgesindedir. Bu nedenle bu ilimiz farklı yerel kültürleri tek çatı altında topluyor. Hitit Dönemi’nde kurulan Sivas, sert bir iklime sahipti. Her iki bölgede de arazilerin olması, şehir genelinde farklı iklimlerin etkili olması anlamına geliyor.
Dünyaca ünlü Kangal köpeği sadece Sivas’ın Kangal ilçesinde yetiştirilmektedir. Bir cins olarak, bu köpekler yüksek değer sağlar ve kolayca eğitilir. Geniş toprakları ve çeşitli kültürleriyle Sivas, hem Karadeniz’in hem de İç Anadolu eşiklerinin bir parçası olarak kabul edilir.
Sivas, en önemli arpa, buğday, patates ve şeker pancarı üreticilerinden biridir ve bu tarım sektörlerinde gelişme göstermektedir. Sivas’ta bulunan Termik Santral ve Hidroelektrik Santrali de şehre önemli katkılar sağlıyor.
Sivas, doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.
- Divriği Ulu Cami: Eşsiz bir mimari yapıya sahip olduğundan dünya sanat tarihinde yerini almaktadır.
- Koyunkaya Piknik Alanı: Ziyaretçilerine cennetten manzaralar sunar. Buraya giden yollar iyi yapılmamış olsa da bölgedeki doğal güzellikler görülmeye değer.
- Sızır Şelalesi
- Tödürge Gölü
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sevgisi artıyor. Sivas, Türk mutfağının en önemli yemeklerinin merkezindedir. Sivas’ın ilk akla gelen yemekleri yufka böreği, içli köfte, kelecoş ve çökelikli olmaktadır. Tadılması gereken diğer yemekler arasında yarasa, hingel, hurma, kızarmış köfte, madımak çorbası, madımak kızarmış et, madımak pilavı, madımak yemeği, peksimet, şeker pancarı mıhlama, yufka, tel havla ve turşu mıhlama yer alıyor .
Akla İlk Gelenler:
· Kangal · Alevi · Aşık Veysel · Gök Medrese · Suşehri |
Yöresel Lezzetler:
· Katmer · Pastırmalı Madımak · Kavurmalı Dolma · Sivas Köfte · Hingel |
Ortalama Maliyetler:
Yemek, Ucuz Restoran: 22,50 ₺ 2 Kişilik Yemek, Orta Sınıf Mekan, Üç Çeşit: 82,75 ₺ Yerli Bira: 17,50 ₺ İthal Bira: 26,00 ₺ Su: 1,00 ₺ Taksi (1 KM): 3,00 ₺ Yerel Ulaşım (Bilet): 3,25 ₺ Konaklama Ücreti (Gecelik): 90 ₺ |
Nerede konaklamalıyım?
Sivas Buruciye Otel
Sivas bölgesindeki Sivas Buruciye Otel konaklamanızda, Mavi Seminer ile 3 dakika ve Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi ile 6 dakika yürüme mesafesinde olacaksınız. Misafirler için ofis, lobide ücretsiz gazete ve kuru temizleme / çamaşırhane mevcuttur. Ek ücret karşılığında (24 saat mevcuttur) çift yönlü havaalanı servisi sağlanmaktadır ve tesis bünyesinde ücretsiz vale park hizmeti mevcuttur.
Eretna Otel
Sivas’ta bulunan Eretna Hotel, Mavi Seminer ve Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ne 15 dakikalık yürüme mesafesindedir. Misafirler için 24 saat açık resepsiyon, bagaj muhafazası ve çamaşırhane vardır. Bu oteldeki etkinlik olanakları bir konferans merkezi ve bir toplantı odasından oluşmaktadır. Ek ücret karşılığında (24 saat mevcuttur) çift yönlü havaalanı servisi sağlanmaktadır ve tesis bünyesinde ücretsiz vale park hizmeti mevcuttur.
Ramada by Wyndham Sivas
Sivas Nuri Demirağ Havalimanı VAS’a sadece 25 kilometre mesafede bulunan Ramada by Wyndham Sivas’ta stressiz seyahat için havalimanı servisiyle konfor ve rahatlığı yaşayın. Otelden, Hukumet Meydanı, büyüleyici tarihi yerler ve daha fazlası dahil olmak üzere bu merkezi konumun sunduğu her şeyi keşfedebilirsiniz. Konaklamanız boyunca ücretsiz kahvaltı, ücretsiz WiFi, kapalı havuz ve tesis içi yemek seçeneklerinden kesinlikle memnun kalacaksınız. İş için geldiyseniz, toplantı odalarından ve iş merkezinden yararlanın.
Nerelere mutlaka gitmeliyim?
Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas’ta gezilecek galeriler arasında yer alan, İç Anadolu’nun en büyük antika tarihi merkezi olan bu galeride Katolik ve Eski Tunç Çağı, Hitit kalıntıları, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler yer alıyor. Ayrıca fosil olarak 9.000.000 yıl önce yaşamış canlılar günümüze ulaşmıştır. İlk olarak “Sanayi-I Mektebi” ismiyle bir işçilik okulu olarak yerleştirilen bu yer, 2007 yılında arkeolojik teşhir salonu olarak ziyaretçilere açıldı. Girişler ücretsizdir.
Soğuk Çermik Kaplıcaları
Kaplıca il merkezine 17 km uzaklıkta yer alıyor ve kaynak sularının sıcaklığı 28 derece civarında. Kaynak suları mide, bağırsak ve balast hastalıklarına iyi gelmektedir. Sular aynı zamanda romatizma ve sinir hastalıklarının tedavisine de yardımcı oluyor.
Atatürk Kongre Binası ve Etnografya Müzesi
Kongre Binası, 1919 yılında Sivas Kongresi ile sivil direniş hareketinin başlatıldığı yer olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ayrı bir öneme sahiptir. Zemin katında Etnografya Müzesi’nin bulunduğu ve birinci katın Atatürk Kongre Müzesi’ne ayrıldığı müze, Atatürk’e ait çalışma ve dinlenme salonlarını da görebileceğiniz harika detayları barındırıyor.
Has Döner
İmaret Camii çevresindeki gezinti sırasında yağmur sizi şaşırttıysa bu restorana uğrayın. Birçok yorumcu, buradaki dönerin iyi olduğunu işaret ediyor. Döner Has, döneri kadar kahvesiyle tatlılarıyla da meşhur bir mekan. Burada en lezzetli Sivas yemeklerini deneyimlememeniz için hiçbir sebep yok.
Nerede, ne yemeliyim?
Çerkezin Kahvesi
Mustafa Kemal Atatürk Anıtını ziyaret ettikten sonra bu kafede yemek yiyebilirsiniz. Güzel pişmiş kahve ve lezzetli lokumu deneyebilirsiniz. Yorumcuların görüşlerine göre garsonlar burada iyi lokum sunuyor. Harika kahve, denenebilecek en lezzetli içecekler arasındadır.
Aşçıbaşı
Bu restoranda Sivas mutfağını deneyin. İyi kuru fasulye, et yemekleri ve güveç yemek çoğu misafirin tavsiye ettiği şeydir. Havalı kadrosu tüm yıl boyunca Aşçıbaşı Et Lokantası’nda sizlerle buluşuyor. Bu yerin Facebook’taki puanı 4.4.
Neler yapmalıyım?
Gök Medrese’yi ziyaret edin
Selçuklulara kadar uzanan bir diğer önemli yapı ise açık avlusu ile Selçuklu mimarisinin temel özelliklerini sergileyen Gök Medrese’dir. Yapı, Türk süsleme sanatını çok özel bir şekilde bünyesinde barındırmaktadır. 1926’da müzeye dönüştürülene kadar yüzyıllar boyunca İslami eğitim amacıyla kullanılmıştır.
Divriği Kalesi
Geçmişte İran ile Bizans arasındaki sınır istasyonlarından biri olan bu tarihi kale, Çaltı Çayı üzerinde stratejik öneme sahip bir kaledir.
Divriği Ulu Camii
1228 yılında Mengücek Beyliği’nin başı olan Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından yaptırılan bu yapı, günümüze kadar korunmuş tarihi yapılardan biridir. Bir mimarlık ve mühendislik harikası olan bu yapı halen sağlam duruyor.
Ne kadar Sivas’ta daha görülecek birçok farklı alternatif olsa da sizler için Sivas gezilecek yerler listenizi kalabalıklaştıracak ve güzelleştirecek en bilinen alternatifleri bir bir sıraladık. Siz de listemizde yer alan mekanları değerlendirerek sevdiklerinize ve kendinize daha kaliteli ve huzurlu bir Sivas tatili yaşatabilirsiniz.
Sivas gezilecek yerler listemize ek olarak allzin mobil uygulamamızı indirin ve Sivas’daki mekanları ve etkinlikleri keşfedin.
allzin App Store ve Google Play‘de ücretsiz indirin!
Görüşmek üzere!