Dark Kitchen Nedir?
Covid ile tanıştığımız “Dark Kitchen” iş fikri Nedir?
Restoran ve kafelerin dünya genelinde kapandığı dönemlerde, gel al, paket servis ve masa hizmeti olmadan verilen bir servis şekli hayatımıza girdi. Covid döneminin parlayan yıldızları hiç kuşkusuz paket servis şirketleri oldu. Bizde Getir, Yemeksepeti Bana bi vb dünyada Uber Eats, Glovo vb devler sektörün iş yapış şeklini değiştirdiler ve özellikle kapanmada sağladıkları fayda ile her zaman gündemde oldular.
Dünya yemek sektöründe yaşanan bu kocaman değişimlerin ortasında ise yeni bir kavramla tanıştık. “Dark Kitchen” “Cloud Kitchen” Ghost Kitchen” gibi farklı isimleri ama net bir tanımları var.
Aslında covid öncesi ekonomik bir yöntem olarak varolmaya başlayan Dark Kitchen hareketi, covid ile birlikte, yasakların hayata geçmesi ile çok güçlendi. Hayalet mutfaklar, bulut mutfaklar veya sanal restoranlar olarak da adlandırılan karanlık mutfaklar, servis alanı ve doğal olarak servis ile ilgili hiç bir maliyeti olmayan restoranlardır: İnsanların oturup yemek yiyebilecekleri bir yemek alanı yoktur. Bunun yerine, bu işletmeler sadece yiyecek dağıtımına odaklanır ve ortaya hakikaten güçlü bir iş modeli çıkar.
Dark Kitchen stili iş yapmanın neden bu kadar hızlı yaygınlaştığı sorusunun bir kaç cevabı var.
Öncelikli soru, neden masaya servis yapan, servis personeli ve servise ait maliyetleri olan, elektrik, doğal gaz, ruhsatlar vb temel giderlere ek olarak ana caddelerde yahut yakın sokaklarda görece yüksek kira bedeli olan iş yerlerimiz olsun isteriz sorusunun cevabına bakalım?
Aslında restoran işinin temeli servis üzerine kurulu olduğu için tüm dünyada bu şekilde yapılır ve uygulanır. Restoran yatırımcısının kapitali kadar hesap yaptığı, ilk yatırım maliyetleri yüksek, işe başlangıç süreçleri acılı ve pek çok teknik gözün işin içine dahil olması gereken bir süreçtir. Yüksek maliyetler, yüksek cirolar ve görece düşük karlılıklarla yapılır. Markalaşma süreçleri, tanınırlık ve kurmuş olduğunuz işletmede insanların yüzlerinde göreceğiniz güzel ifadeler ile insanın egosuna hizmet eden bir iştir ki sanırım bu işin en çok tercih nedeni de budur 🙂
Dark Kitchen adı ile yayılan iş yapış şeklinin bambaşka avantajları var. Görece ucuz kiralı noktalarda, az sayida ama ele lezzetli personel ve servis aracilari ile belki 5-6 farklı marka altında bambaşka menüler çıkarabildiğiniz, 1 evde 4 farklı tüketim arzusunda müşteriye, tek nakliye bedeli ve makul gider kalemleri ile tek mutfaktan hitap edebildiğiniz bir sistem.
Geleneksel bir restorana kıyasla en belirgin faydası, ilk yatırım ve sürekli maliyetlerin ( kira, çalışan, masa servis ekipmanları, değişken giderler vb ) servis verenlere göre çok daha düşük olmasıdır.
Türkiye’de de örnekleri hızla artan hayalet mutfaklar bize yepyeni şefleri ve müthiş lezzetleri tanıştıracak. Yeni neslin yükselen değeri olan “kolektif bilince dayalı bakış açısı” özellikle gastronomiye karşı olan ilgi ile birlikte bu tür mutfakların gelişimine katkı sağlayacak.
allzin’i App Store ve Google Play‘den ücretsiz indirin.